A szobafenyő
  • A szobafenyő
  • A szobafenyő
  • A szobafenyő
  • A szobafenyő
Feltöltő:

A szobafenyő

A szobafenyő (Araucaria heterophylla), vagy más néven norfolk szigeteki araukária, egy különleges fafajta, az Araucariaceae család tagja. A fa eredetileg a csendes óceáni Norfolk szigetekről származó endemikus faj, mára azonban világszerte ismert és elterjedt. Bár nem valódi fenyő, csemete kori szabályos alakjának köszönhetően gyakran hívják csillag fenyőnek vagy háromszög fának. A szobafenyő ismertté válásának története a 18. századig nyúlik vissza, ekkor érkezett ugyanis a szigetre a nagy felfedező, James Cook kapitány. Meglátva a kiterjedt fenyő ligeteket, azt tervezte, hajóépítésre használják majd fel a faanyagukat, de a szobafenyő nem bizonyult elég ellenállónak, hogy árboc készülhessen belőle.

Míg a mi égövünkön a szobafenyő szobai dísznövényként lett ismert, melegebb tájakon díszfaként, sorfaként tartják. Igen kedvelt és elterjedt szimmetrikus alakja miatt, sokszor karácsonyfaként is használják.

Trópusi égövön, szabadban nőve akár 60 m-es magasságot is elérheti, egyenes törzsével és szimmetrikus ágaival igen mutatós díszfa. A fiatal tűlevelek valóban tűszerűek, 10-12 mm hosszúak, 1 mm vastagok. Az idősebb hajtáson megjelenő levelek ezzel szemben rövidebbek, csupán 6 mm-esek, 3-4 mm vastagok. A fa tudományos nevét (heterophylla, különböző levelű) is a fiatal és idősebbkori, eltérő alakú leveleiről kapta.

A növény számára az átlagos szobahőmérséklet megfelelőnek mondható, azonban jobban kedveli a kissé hűvösebb, 18 °C körüli szobában történő elhelyezést. Ügyeljünk rá, hogy a hőmérséklet ne essen 10 °C alá, mivel ezt a szobafenyőnk erősen megsínyli, ahogyan a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat és az extrém meleget is. Kedveli a világos helyeket, ugyanakkor a közvetlen napfénynek nem ajánlatos kitenni. A legjobb, ha az ablaktól 1-2 méterre helyezzük el. Amennyiben egy irányból jut csak természetes megvilágításhoz, ajánlatos rendszeres időközönként forgatni, hogy szimmetrikusan növekedjen.

A túl száraz levegő az ágvégek barnulását, a tűlevelek elhullatását, és akár az alsóbb ágak elhalását is eredményezheti. Ezt megelőzendő ajánlott a szoba párásítása, illetve a fenyő permetezése. A legtöbb szobanövénnyel ellentétben a szobafenyő kifejezetten kedveli a hideg vízzel való permetezést a szobahőmérsékletűvel szemben.

A szobafenyőt soha ne metsszük, kivéve az esetlegesen megjelenő barnás hajtásvégek lecsípését. Ezek a megbarnult végek már nem képesek újra bezöldülni, valamint növekedni sem. Sajnálatos módon a metszés hasonló hatást válthat ki, vagyis a metszés pontjától nem nő tovább a hajtás.

Mivel rosszul tűri az átültetést, ezért azt csak 2-3 évente végezzük, ha szükségessé válik. Átültetés előtt alaposan öntözzük be a földjét, és használjunk savanyú kémhatású, tőzeggel kevert talajt.

21 4796 14 június, 2014 A szobában június 14, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?