Szörnyeteg az  ausztrál vizekben
  • Szörnyeteg az  ausztrál vizekben
Feltöltő:

Szörnyeteg az ausztrál vizekben

Amikor az üldözőből üldözött lesz…

A nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) napjaink egyik legfélelmetesebb és egyben talán legrosszabb hírű ragadozója – annak ellenére, hogy más állatfajok évente több emberrel végeznek, mint ezek a nagy porcos halak. Ám egy nemrégiben világszerte gyorsan elterjedt hír bizonyította be, hogy olykor még a vadászból is válhat zsákmány. Igaz ez abban az esetben is, ha az állat egy több méter hosszú ragadozó…

Egy projekt keretében több nagy fehércápa példányt is megjelöltek; az állatokra erősített készülékek segítségével a húsevő halak vándorlási szokásait kívánták tanulmányozni az ausztrál partok közelében. A legnagyobb egyedek 4–5 méterre is megnőhetnek; cikkünk alanya orrától a farka végéig 3 méteres volt. Nemrég azonban a rá erősített készüléket partra sodorta a víz – két és fél mérföldnyire attól a helytől, ahol eredetileg megjelölték a cápát. A jelző tanulmányozása után az ausztrál tudósok levonták a horrorfilmekbe illő következtetést: az állatról azért vált le a jeladó, mert valami megölte azt. Ez megdöbbentette a szakértőket. „A kérdés nyilván sokakban felmerül, és nem is véletlenül: vajon milyen lény végezhetett egy hatalmas, három méteres nagy fehérrel?” – töprengett el Dave Riggs.

A tudósok többsége arra az álláspontra helyezkedett, hogy egy „kolosszális méretű, kannibál hajlamokkal rendelkező nagy fehér” volt a tettes. Ezen ragadozó halak legnagyobb példányai 6–7 méter hosszúságúra is megnőhetnek, hatalmas testük pedig akár két tonnát is nyomhat. A források azonban megfeledkeznek egy lehetséges alternatíváról: a bordás krokodil (Crocodylus porosus) szintén Ausztrália lakója, és a legtöbb rokonával ellentétben a nyílt vizekre is ki szokott úszni – látták már egyedeit 1000 kilométeres távolságra is a szárazföldtől. Bár nem a tenger a bordás krokodil elsőszámú élőhelye, szervezete ki tudja választani a felesleges mennyiségű sót; ennek köszönhetően a páncélos testű hüllő ezeken a helyeken is meg tud élni.

A bordás krokodil különösen agresszív krokodilfaj. A legtöbb példány 6–7 méteresre nő meg, de akadnak közöttük 8 méteres óriások is. Olyan eseteket is feljegyeztek, amikor nagy fehércápák csaptak össze bordás krokodilokkal – így nincs kizárva (bár ezt eddig sehol sem említették), hogy a porcos hal gyilkosa egy nagy termetű krokodil lehetett.

13 1795 19 június, 2014 A Világban június 19, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?