Tavaszi hagymás növények
  • Tavaszi hagymás növények
  • Tavaszi hagymás növények
  • Tavaszi hagymás növények
  • Tavaszi hagymás növények
Feltöltő:

Tavaszi hagymás növények

Néhány ismert és előszeretettel termesztett virágzó hagymás növény: krókusz, nárcisz, tulipán, írisz (nőszirom fajok)…

KRÓKUSZ:

A tél végén fejlődnek ki és örvendeztetnek meg bennünket apró virágaikkal ezek a kicsi, hagymás, színes növények. Gyakran törik meg a hófedte talajt színes szirmai. Egy szár több virágot hoz. Többnyire illatosak. Sok színváltozata létezik. Nem csak látványuk miatt értékelik nagyra, hanem bibéik festékanyagát a népi gyógyászatban és az élelmiszeriparban hasznosítják.

Ültethetjük őket virágágyásba, fák alá és sziklakertekbe is, mert szárazság tűrők. Vadon hazánkban egy védett faj található, a Crocus Hungaricus. A tavasszal nyíló fajok gumóját szeptemberben 6-8 cm mélyre, az őszi virágzásúakat augusztusban ültessük el a földbe.

NÁRCISZ:

A nárciszok múltja az ókori rómaiak, és görögök kertjéig nyúlik vissza. Számtalan (több mint húszezer) nemesített fajtáját hozták létre. A legtöbb fajta egy hagymából csak egy virágot hoz, de akad köztük olyan is, amely egy virágszáron több apró virágot hoz.

A nárciszhagymákat nem szükséges minden évben felszedni, jobban fejlődik, és több sarjhagymát nevel, ha nem bolygatjuk. Sok rajongója akad a nárciszoknak légies megjelenése miatt. Ültethetjük virágágyásokba, illetve fák lombja alá is, mert mire kihajt a fa levele, addigra elnyílik.

TULIPÁN:

Nagyon régóta ismert növény a tulipán. Régen nem virágáért, hanem hagymájáért tartották, mert kedvelt ételt készítettek belőle. A liliom sokáig háttérbe szorította a tulipánt, de a népszerűsége a XVII. században lendült fel, mikor a liliomot megunták.

A korai fajok márciustól virágzanak, a nemesített példányok később bontakoznak ki. A tulipánfajok különböző méretűek, szirmaik egyszerűek, hegyesek, cakkosak vagy rojtosak lehetnek, ezen kívül rengeteg színben kaphatóak, még fekete is van belőle.

Egy száron általában egy virág nyílik, néhány faj több apró virágot hoz. Virágzás után hamar elszárad az egész növény, ekkor visszahúzódik és új hagymát növeszt. Ültetésük virágágyásban vagy fák lombja alá ajánlatos. Csoportosan ültetve mutatnak igazán. Hagymáinak osztását, telepítésüket ősszel végezzük.

ÍRISZ – NŐSZIROM:

Ez a látványos és népszerű nemzettség  Írisz szivárvány istennő kedvelt növénye volt. A sok fajt egyesítő nemzettséget két csoportra oszthatjuk: egyik a gyöktörzsből, míg a másik hagymából fejlődik ki. Rengeteg vadon élő (hazánkban vadon 8 féle írisz található, mindegyik védett)és nemesített változata létezik.

Kedvelik a tápdús talajt. Egyesek a napos és/vagy félárnyékos helyen érzik jól magukat. Egyes fajok kifejezetten mocsári növények (Iris pseudacorus – Mocsári írisz). Akadnak közöttük sziklakertbe alkalmasak is.

Levele lehet egyszínű és tarka; viráguk többnyire egyszínű, de sok többszínű változat is akad közöttük, és a szivárvány szinte összes színében kapható. A legkisebb fajok kb. 20 cm-re nőnek meg, míg a nagyobbak akár az 1 m-t is elérhetik.

Néhány évente (júliusban – augusztusban virágzás után) szükség van a gyöktörzs feldarabolására, mert nagyon sűrűvé fejlődnek és gátolják egymást a növekedésben. Átültetéskor kb. 4 cm mélyen kerüljön a porhanyós talajba gyöktörzse.

8 3443 07 szeptember, 2013 A kertben szeptember 7, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?