Wakatobi virágjáró madár
  • Wakatobi virágjáró madár
Feltöltő:

Wakatobi virágjáró madár

Mi az a wakatobi virágjáró?

 

Akadnak olyan helyek a világon,  ahová az ember nem, vagy csak alig tette be a lábát.  Az ilyen élőlények gazdag állatvilággal rendelkeznek, sok faj pedig ismeretlen a tudomány számára. Az indonéz szigetvilág tagja, Celebesz (vagy Sulawesi) bár régóta ismert, állatvilágáról vajmi keveset tudnak a szakértők. A napokban erről a rejtélyes helyről került elő egy új állatfaj, amely tovább gazdagította a frissen felfedezett lények táborát.

Az írországi Trinity College Dublin egyik ornitológus-csoportja fedezte fel az új madárfajt, mely a wakatobi virágjáró nevet kapta (Dicaeum kuehni). Az úgynevezett virágjárók családjába (Dicaeidae) több, mint 150 faj tartozik: különlegességük pedig a rojtozott nyelv. Az ausztráliai és indomaláji erdők lakói; rovarokkal, bogyókkal, virágmézzel és gyümölcsökkel táplálkoznak. Egyáltalán nem tartoznak az óriások közé, hiszen testük mérete a 8–10 centiméter között mozog. Színes tollazattal rendelkeznek, bár a nőstények színezete kevésbé feltűnő.

„A Wakatobi-szigetek izgalmas lelőhelynek számítanak, hiszen bármikor rábukkanhatunk egy-egy új fajra. Egyike az olyan élőhelyeknek, ahol szemtanúi lehetünk az evolúció munkájának.” – nyilatkozta Dr. Nicola Marples, a celebeszi expedíciók vezetője. Wakatobi szigetén ugyanis több virágjáró-faj osztja meg az életteret egymással. Nemcsak a szárazföld, hanem a tengervíz is tanúsítja az indonéz sziget fajgazdagságát – a korallszirtek közel 400 különböző korallnak és 942 halfélének nyújt otthont. A tehetősebbek mindezt megcsodálhatják, ha ellátogatnak a Wakatobi Nemzeti Parkba.

6 2899 15 december, 2014 Állati Hírek december 15, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?