Zsiráfok - Meddig élhetnek még szabadon?
  • Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?
  • Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?
  • Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?
  • Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?
  • Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?
Feltöltő:

Zsiráfok – Meddig élhetnek még szabadon?

Az Afrika kontinensén élő zsiráfok populációi az elmúlt néhány évtized során lassanként olyannyira megfogyatkoztak, hogy mára már a kihalás veszélye fenyegeti eme csodálatos állatokat. A legutóbbi vizsgálatok szerint csupán az elmúlt 15 év során 40 %-al csökkent a zsiráfok száma, köszönhetően nemcsak az orvvadászatnak, de a növekvő emberi népesség miatt egyre szűkülő életterüknek is. Napjainkra az egész kontinensen nem több, mint 80000 a zsiráfok száma. Összehasonlításképp: az afrikai elefántok száma 450000-re tehető, és még ezt is sok kutató aggasztóan alacsonynak találja.

Bár vannak olyan afrikai országok, ahol a fennmaradt zsiráfpopuláció mindössze néhány száz egyedet számlál, az állatok vészesen csökkenő számára szinte mégis alig fordítanak figyelmet, szemben az olyan ikonikus, veszélyeztetett afrikai állatokkal, mint például a rinocéroszok vagy a hegyi gorillák.

A zsiráfok napjainkban élő 9 alfajából 2, a nyugat afrikai és a Rotchild zsiráf vöröslistás, vagyis kihalás szélén áll.

A zsiráfokat sok helyen fenyegetik az orvvadászok, akik nemcsak húsukat, de bőrüket is eladják, illetve felhasználják. Készülhet belőle ruha, táska, vagy kifeszíthetik dobokra akár. Fejüket trófeaként adják el gazdag nyugatiak számára, míg a húsukat legtöbbször az orvvadászok önmaguk fogyasztják el. Egyes afrikai országokban a hiedelmek azt tartják, hogy a zsiráfhús fogyasztása ellenszert jelent a HIV és az AIDS ellen. Sajnos a HIV betegek száma kontinens szerte egyre növekszik, és az ismeretek az elmaradott területeken, az alacsony iskolázottságúak között a vírus terjedése minimálisnak mondhatóak, így az ilyen légből kapott, alaptalan hiedelmek is sok követőt vonzanak.

Szintén káros hatással van a vadak élőhelyére az urbanizáció növekedése, egyre több természetes élőhely bevonása a mezőgazdasági megművelt területek közé. A korábban nagy kiterjedésű területek ezáltal feldarabolódnak, a kisebb populációk elszigetelődnek egymástól, mely hosszabbtávon beltenyészetet és így a génállomány leromlását eredményezheti.

A téma szakértői szerint azonban reményre adhat okot, hogy hasonló helyzetben volt már rá példa, hogy az összefogás és a megfelelő intézkedések megállították a populáció csökkenését. A ’90-es években a nyugat-afrikai alfaj egyedszáma vészesen lecsökkent, a populáció a kihalás szélére került, de a természetvédők hathatós közreműködésével mára sikerült az egyedszámot az ötszörösére növelni. Így tehát bízhatunk benne, hogy a jövőben újra elszaporodnak a szabadon élő zsiráfok, és nem csak állatkertekben lesznek láthatóak.

5 3524 29 december, 2014 Végveszélyben december 29, 2014

Facebook Comments